Ako si vybrať svojho realitného makléra?

Miroslava Kulach Miklošeková 03/02/2016

Tí z vás, ktorí sa chystáte predať svoju nehnuteľnosť určite zvažujete či to zveriť do rúk realitnej kancelárie alebo si to režírovať sám. Veľa ľudí si myslí, že služby realitného makléra sú zbytočné, že si svoju nehnuteľnosť predajú sami. Aká skutočnosť ich k tomu vedie? Na dnešnom rozvíjajúcom sa realitnom trhu a veľkom počte realitných sprostredkovateľov sa človek nevie zorientovať, nevie akú úroveň služieb má čakať a preto si radšej povie, že to skúsi sám.  Ak máte dostatok skúsenosti, kopec voľného času, vyznáte sa v realitnom trhu a viete správne nastaviť cenu tak, aby sa nehnuteľnosť predala a nie predávala roky, tak asi to vezmete do vlastných rúk. Je to častokrát iba prvoplánové rozhodnutie a veľmi neefektívne, pretože sa jedná o špecializovanú vec a to si vyžaduje mať po boku svojho špecialistu.

S určitosťou Vám však môžem povedať, že zveriť tento proces do rúk skúseného realitného makléra Vám iba pomôže a urýchli predaj Vašej nehnuteľnosti. Ako si však takého makléra vybrať?
Ak ste sa nikdy predtým nezaujímali o to, kto je vo vašom okolí spoľahlivý a špecialista vo svete realít asi nebudete vedieť vybrať si hneď toho pravého. Dám Vám zopár rád čo si všímať a na čo dávať pozor pri komunikácií a výbere svojho zástupcu pri predaji. Kde ho však hľadať?  Buď si preskúmate svoje okolie, opýtate sa známych aké majú skúsenosti a či vám vedia niekoho odporučiť alebo si napíšete inzerát, napr: „Predám byt“ a iste sa vám stane, že za pár minút vám začnú telefonovať a ponúkať svoje služby realitní makléri. Pre koho sa však rozhodnúť, keď behom hodiny ma oslovili aspoň piati?

Skúste si dohodnúť stretnutie aspoň s dvomi – tromi a porovnajte si ich. Vypočujte si, čo Vám ponúkajú, ako sa  s vami rozprávajú ( profesionál sa s vami nebude rozprávať ako mamička so svojím dieťaťom ani ako vojenský dôstojník pri velení. ) V prvom rade, sa s vami maklér musí baviť otvorene, vie odpovedať na vaše otázky, vie vám vysvetliť za akých podmienok sa bude obchod realizovať a takisto vám vie vysvetliť ako stanoviť  cenu nehnuteľnosti.

Určite by som na prvom stretnutí neuzatvárala s nikým žiadnu zmluvu. Za jeden deň nikomu nič neujde, nepredávame predsa pečivo, ale nehnuteľnosť.  Realitný profesionál Vám sám navrhne, aby ste si všetko premysleli, prezreli, nebude Vás s ničím súriť, nebude hneď fotografovať vašu nehnuteľnosť.  Všetky podklady od makléra by som si prečítala, pozrela sa taktiež na jeho prácu prostredníctvom internetu, aké robí fotografie, či ma osloví jeho opis nehnuteľností, prečítala si jeho referencie. A v neposlednom rade by som trochu stavila aj na svoje podvedomie a na celkový dojem z makléra.

Až následne by som s maklérom, ktorého som si vybrala uzavrela dohodu o spolupráci. Určite by som si vybrala iba jedného makléra. Prečo? Aby som mu nezväzovala ruky a aby mohol prejaviť svoje schopnosti. Ale o tom už budem písať v inom blogu, v ktorom Vám vysvetlím práve to, prečo dať priestor jednému maklérovi a nie nechať znehodnotiť vašu nehnuteľnosť pri viacnásobnom zastúpení viacerými maklérmi.

O autorovi

Zanechať komentár