Za akú cenu by som mal predať moju nehnuteľnosť?

Miroslava Kulach Miklošeková 03/11/2015

Často kladenou otázkou u našich klientov je, za akú cenu môže predať svoju nehnuteľnosť. Nastaviť správne cenu danej nehnuteľnosti nie je vždy jednoduché, pretože každá nehnuteľnosť je jedinečná.

Najjednoduchším a najlacnejším spôsobom je porovnanie Vašej nehnuteľnosti s podobnými nehnuteľnosťami vo Vašom okolí. Aj keď konečná cena Vašej nehnuteľnosti sa môže výrazne odlišovať od podobných ponúkaných nehnuteľností. Hlavnými faktormi, ktoré vplývajú na ocenenie sú:

  • lokalita
  • stav nehnuteľnosti
  • rozloha
  • poschodie
  • rušivé vplyvy
  • občianska vybavenosť
  • mesačné náklady na bývanie

Lokalita

To, v akej lokalite nehnuteľnosť vlastníte je najdôležitejší faktor pri predaji. Tento faktor nemôžete nijako ovplyvniť len sa mu prispôsobiť, a to vhodnou cenou, stavom nehnuteľnosti a výhodnými podmienkami pri predaji.

Stav nehnuteľnosti

Nehnuteľnosť netreba za každú cenu prerábať, mnohí ocenia pôvodný avšak zachovalý stav. Netreba však zabúdať na bežné opravy a úpravy.

Rozloha

Pri rozlohe treba staviť na priemernú cenu za m2, ktorá je v danej chvíli aktuálna na trhu. Nemôžme predsa predávať malý dvojizbový byt za cenu priestranného mezonetu. Konečná cena sa nestanovuje len na základe rozlohy, treba brať do úvahy aj ostatné faktory určujúce cenu.

Poschodie

Cena bytov sa líši podľa poschodia. Netreba zabúdať, že prízemné byty a byty pod strechou sa predávajú za nižšie ceny. Cenu bytu ovplyvňuje aj výťah, ktorý je podstatný pre starších ľudí a rodiny s malými deťmi.

Rušivé vplyvy a občianska vybavenosť

Aj tieto faktory treba brať do úvahy pri stanovení ceny. U ľudí nevyvoláva dobrý pocit bývanie pri hlavných cestách, rušných križovatkách a železničných tratiach. Výhodou však je v blízkosti bývania nákupné centrum, zdravotné stredisko, škola, škôlka, zastávka autobusu, atď.

Mesačné náklady na bývanie

Staršie byty sú postavené v domoch, pri ktorých boli využívané ešte staré stavebné technológie. Tie dnešné umožňujú efektívnejšie vykurovanie a ohrev teplej vody. Majiteľom umožňujú väčšiu kontrolu nad spotrebou prostredníctvom samostatným meračov.

Berme všetky tieto faktory do úvahy pri stanovení konečnej ceny.

Ďalším spôsobom ako stanoviť cenu je najať si znalca, ktorý vypracuje odborný znalecký posudok a stanoví všeobecnú trhovú hodnotu nehnuteľnosti.

Pokiaľ si nie ste istý Vami zvolenou cenou za nehnuteľnosť, môže Vám byť nápomocný aj realitný maklér profesionál, ktorý sleduje vývoj realitného trhu.

O autorovi

Zanechať komentár