Družstevný byt

Miroslava Kulach Miklošeková 19/01/2016

Našli ste svoj vysnívaný byt? Vidíte sa už, ako spokojne oddychujete na gauči a deti sa hrajú vo svojej prvej vlastnej detskej izbe? Potom ste sa dozvedeli, že byt je družstevný a neviete či sa toho obávať alebo nie? Vysvetlím Vám čo to vlastne je družstevný byt a ako postupovať pri jeho kúpe, aby ste sa ľahšie rozhodli či tento byt bude naozaj váš vysnívaný domov.

 

Družstevný byt je byt, ktorý nie je v osobnom vlastníctve, ale prislúchajú k nemu užívacie práva člena bytového družstva. Položte si najprv pár dôležitých otázok.

  1. Chcem si kúpiť byt na úver alebo disponujem hotovosťou ?
  2. Chem nadobudnúť byt do osobného vlastníctva, alebo ostanem členom bytového družstva?

Odpovedzme si na prvú otázku. Ak nemáte hotovosť a vaším jediným spôsobom financovania je hypotéka, nastávajú komplikácie. Družstevný byt nie je možné založiť v banke. Jediné riešenie, ako by sa dal takýto byt financovať, je založiť inú nehnuteľnosť v prospech banky. Táto nehnuteľnosť by mala mať rovnakú alebo vyššiu bonitu ( t.j. hodnotu nehnuteľnosti) ako družstevný byt. V takom prípade by som kontaktovala rodinných príslušníkov, ktorí by boli ochotní dočasne vo veci pomôcť. Prečo dočasne a prečo sa nemusia báť o nehnuteľnosť s ktorou mi pomôžu? Pretože z úverových peňazí vyplatím kupovaný byt, a požiadam družstvo o prepísanie bytu do osobného vlastníctva. Už keď som vlastníkom bytu, požiadam banku o presun záložného práva na už moju nehnuteľnosť a tým pádom sa uvolní ťarcha z bytu ktorý som prvotne zakladala. Tento celý proces trvá približne tri mesiace.

K tej druhej otázke by som povedala toľko, že ak sa chcete stať jediným majiteľom bytu, neostať „iba“ členom družstva, postup je následovný. Pri kúpe sa nepodpisuje Kúpna zmluva ani sa nepodáva Návrh na vklad do Katastra nehnuteľností, byt ešte oficiálne vlastní bytové družstvo. Musíte podať žiadosť o prevod bytu a bytové družstvo Vám vyčísli zostatkovú hodnotu bytu (anuitu), ktorú zaplatíte. Jedná sa väčšinou o pár stovák €. Zostatková hodnota je pomerne nízka a každým rokom klesá. Po zaplatení, podáva bytové družstvo na Kataster nehnuteľností žiadosť o prevod vlastníctva na Vás. Po doručení rozhodnutia sa stávate jediným oficiálnym vlastníkom bytu.

Ak sa rozhodnete, že chcete ostať členom družstva, nemusíte vyplácať zostatkovú hodnotu bytu naraz. Nadobudnete členské práva a pravidelne spolu so zálohovými platbami splácate malými čiastkami túto zostatkovú hodnotu. Musím však povedať, že veľa ľudí využije možnosť stať sa vlastníkom hneď, najmä kvôli právnej istote a nedá mi nespomenúť, že aj kvôli neočakávaným situáciám, aby tak predišli rôznym komplikáciám a zdĺhavým procesom.

 

Zdá sa Vám to všetko komplikované? Nezabúdajme na to, že takéto byty kúpite lacnejšie, pretože predávajúci si väčšinou uvedomujú, že budúceho majiteľa čakajú zdĺhavejšie procesy než pri „ klasickej“ kúpe bytu a taktiež, že kupujúci musí zaplatiť bytovému podniku zostatkovú hodnotu bytu, či už v malých splátkach alebo naraz. Niekedy vyzerajú veci komplikovanejšie ako v skutočnosti sú.

O autorovi

Zanechať komentár